1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Поради з енергоефективності: Розумно...

Поради з енергоефективності: Розумно споживаємо електроенергію не лише вдома, а й в офісі

Допомогти країні тримати енергетичний фронт потрібно не лише вдома, а й на роботі, особливо в офісних будівлях, заповнених електричним обладнанням, яке можна легко використовувати більш ефективно з мінімальними зусиллями та витратами.

Одна з найголовніших рекомендацій, якої доцільно дотримуватися усім компаніям, установам, організаціям, – впроваджувати систему енергоменеджменту! Налагодження розумного управління енергоспоживанням забезпечить зменшення витрат на оплату енергоносіїв та комфортні умови для якісної роботи працівників.

Низка додаткових простих порад щодо оптимізації споживання електроенергії за 4 напрямами:

1. Опалення / охолодження

● Перевірте стан будівлі

● Проаналізуйте джерела втрат теплової енергії

● Ущільність вікна і двері

● Тримайте двері та вікна закритими під час опалення кімнати, щоб не втрачати тепло, але відкривайте двері та вікна, коли тепло, щоб мінімізувати кондиціонування повітря та запобігти задушливості у приміщенні

● Віддавайте перевагу кондиціонерам інверторного типу (теплові насоси)

● Одягайтеся відповідно до сезону

2. Освітлення

За міжнародними розрахунками, приблизно 15% річних рахунків підприємства за електроенергію витрачається на освітлення.

Заощаджувати енергію на освітленні легко. Лампочки, доступні на ринку, ефективніші, ніж будь-коли раніше, і існують технології, що дозволяють автоматично вимикати світло за певних умов.

Крім того, компанії повинні якомога більше використовувати природне освітлення: це безкоштовний ресурс!

Приклади способів економії електроенергії на освітленні:

● Вимикайте світло, коли виходите з приміщення

● Використовуйте світлодіодні лампи

● Налаштуйте автоматичне вимикання світла в кінці робочого дня

● Підтримуйте освітлювальні прилади чистими від пилу

● Використовуйте якомога більше природного денного освітлення

3. Офісна техніка

Десятки – можливо, сотні – людей користуються комп’ютерами, екранами, принтерами тощо. Якщо це обладнання залишають увімкненим або використовують його, коли в ньому немає потреби, особливо без використання енергозберігаючих функцій, тоді це просто спалювання електроенергії.

Приклади способів заощадження електроенергії при використанні офісної техніки:

● Налаштуйте комп’ютери на перехід у режим сну/гібернації, якщо вони не використовуються, але повністю вимкніть їх після завершенню роботи.

● Налаштуйте техніку на енергозберігаючі режими – більшість сучасних ПК і моніторів мають такі налаштування.

● Не друкуйте зайвий раз – скористайтесь цифровою версією або, якщо комусь потрібна копія, надішліть її електронною поштою або поділіться нею через Google Документи.

● Переконайтеся, що придбане для офісу обладнання має високий клас енергоефективності – замініть старі типи офісного обладнання, оскільки воно може споживати на 50–90% більше електроенергії, ніж енергоефективні моделі.

4. Кухні (у разі наявності в офісі)

Незалежно від того, маленька чи велика кухня в офісі, електроенергія буде використовуватися для живлення обладнання, яке багато разів використовується впродовж дня, наприклад електрочайників і кавоварок.

Приклади способів економії електроенергії на кухонному обладнанні:

● Слідкуйте за тим, щоб позаду холодильника залишалося принаймні 10 см відстані до стіни, оскільки це дозволяє теплу легше відходити та заощаджує електроенергію.

● Вимикайте прилади, коли ними не користуєтеся.

● Кип’ятіть в чайнику стільки води, скільки потрібно. Обов’язково регулярно видаляйте накип із чайників.

● Не залишайте крани, коли вони капають і не залишайте їх відкритими довше, ніж це необхідно. Повідомляйте про те, що крани протікають, щоб їх можна було швидко відремонтувати.

Поради прості та зрозумілі, не нехтуйте ними. Впроваджуйте ці рекомендації у Вашому офісі, розвивайте енергоефективну культуру і робіть свій внесок у зусилля нашої країни щодо підтримки стабільності енергосистеми.

Джерело: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України