Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області зауважує на дотримання температурних режимів під час технологічного процесу виробництва, зберігання та реалізації харчових продуктів.
На території України, внаслідок пошкодження енергосистеми, тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Разом із тим постало найважливіше питання забезпечення продовольчої безпеки населення, зокрема дотримання температурних режимів під час виробництва, зберігання та обігу харчових продуктів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області зауважує на тому, що відповідно до чинного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, оператор ринку зобов’язаний дотримуватися температурних режимів під час технологічного процесу виробництва, зберігання та реалізації харчових продуктів.
Звертаємо увагу операторів ринку на першочергові заходи із забезпечення температурних режимів під час віялових або аварійних відключень електроенергії на потужностях з обігу харчових продуктів. Треба:
розробити порядок сповіщення працівників про аварійне відключення та відновлення електропостачання;
розробити та впровадити план дій працівників під час проведення протиаварійних заходів на випадок відключення електропостачання;
призначити відповідальну особу за безпечний стан, дієвість роботи та обслуговування систем електропостачання;
розробити алгоритм дій працівників щодо безпечної зупинки та подальшого пуску, у випадках аварійного відключення, джерел енергії, машин та механізмів, що рухаються, технологічного обладнання, апаратів та комунікацій тощо;
розробити послідовність дій персоналу у разі застосування підприємством аварійних джерел живлення;
провести позачергове засідання групи НАССР та розробити план заходів (інструкцій) на випадок віялових або аварійних відключень електроенергії;
провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів та дотримання термінів придатності, що визначені виробником;
переглянути процедури вилучення та відкликання харчових продуктів, що не відповідають вимогам, з подальшим вжиттям заходів поводження (утилізація, знищення тощо);
забезпечити лабораторний контроль;
якщо змога, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.
Звертаємо увагу на те, що через постійні відключення електроенергії в оселях громадян певний час не працюють холодильники, а отже – порушуються умови зберігання харчових продуктів. Охолоджені або заморожені продукти у такому разі можуть бути дуже небезпечними для споживання. Вживання неякісних та зіпсованих продуктів призводить до тяжких харчових отруєнь та суттєвого погіршення стану здоров’я!
Поради, які допоможуть зберегти їжу якісною та безпечною до вживання:
подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері (у холодильнику має бути температура 4°С або нижче; у морозильній камері – нижче 0°С);
завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації: заморозте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника;
якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими (якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці; якщо електроенергія відключена більше чотирьох годин, помістіть лід до продуктів у холодильник).
Шановні споживачі, підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура – краще позбавтесь її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти. Залишайтеся здоровими
Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області