1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Роздільнянський район відвідав Уповноважений...

Роздільнянський район відвідав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в Одеській області

19 січня поточного року представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Марія Попова працівник Офісу Омбудсмана в Одеській області Яна Кузьміна з робочим візитом відвідали Роздільнянський район. На зустрічі були присутні начальник Роздільнянської районної військової адміністрації Сергій Приходько, заступник голови РВА Наталія Шличок, Роздільнянський міський голова Валерій Шовкалюк та голова Роздільнянської районної ради Олександр Пресман.

Марія Попова розповіла про діяльність регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України в Одеський області та наголосила на готовності до співпраці  у вирішенні питань  захисту прав людини.

Під час зустрічі обговорили проблемні питання, з якими стикнулися мешканці району  внаслідок збройної російської агресії проти України.  Насамперед це – підвищення рівня  безробіття,  віяльні  відключення електроенергії,  недостатня кількість бомбосховищ, найпростіших укриттів, їх облаштування та інші. Порушено питання закінчення терміну легалізованого перебування за кордоном дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які  централізовано  були  евакуйовані до  країн Європи.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО), які мешкають на території району.  Сергій Миколайович зазначив, що  робота щодо підготовки місць для розміщення ВПО триває.  Готові для проживання такі об’єкти  – Захарівський пришкільний інтернат (50 місць), Захарівський центр соціального обслуговування (10 місць) та Лиманська спеціальна школа (50 місць). В приміщенні центру первинної медико-санітарної допомоги Затишанської селищної ради (10 місць) тривають ремонтні роботи, завершення яких планується до кінця січня.

«В умовах війни  організувати навчальний процес  непросто. Громади  пристосовуються до нових реалій життя аби надати  якісні освітні послуги  дітям. Як вихід із ситуації, були облаштовані прості укриття в шкільних  підвалах,  а в деяких громадах збудовані нові. В закладах освіти де  облаштовані укриття освітній процес проводиться в очні формі» – повідомив начальник РВА  Сергій Миколайович.

Під час зустрічі  приділено увагу  роботі «Пунктів незламності» та стаціонарних пункті обігріву на території Роздільнянського району.  Очільник району наголосив, що в  районі розгорнуті два мобільних та 20 стаціонарних «Пунктів незламності», які  обладнані всім необхідним. На всіх пунктах визначені відповідальні особи. 17 пунктів, так звані сплячі, готові до відкриття в разі відсутності електроенергії понад 24 години. Ще 13  планується до відкриття  в разі додаткової потреби.

Також представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Марія Попова та працівник Офісу Омбудсмана в Одеській області Яна Кузьміна провели особистий прийом громадян на який звернулись  громадяни з питань безвісти зниклих  громадян на окупованих територіях та нагальних питань внутрішньо переміщених осіб.

Учасники зустрічі домовились про постійну співпрацю та подальшу координацію  дій для розв’язання актуальних питань недопущення порушення прав людини та надання різнобічної допомоги тим громадянам, які її потребують.