Фахівці Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці продовжують проведення інформаційної роботи  з питань  трудової експлуатації.
Нещодавно головні державні інспектори Няталія Ляшук та Людмила Мартус відвідали найбільший Пункт видачі гуманітарної допомоги на території міста Одеса, який розташований за адресою: вулиця Рішельєвська, 18, в Одеському ліцеї №117 Одеської міської ради.

Зустріч відбулася  з метою проведення превентивних заходів щодо недопущення найжахливіших наслідків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Під час спілкування, особливу увагу інспектори приділили  інформуванню  внутрішньо переміщених осіб про різноманітні  схеми, що використовуються   шахраями, які заманюють людей до «легкої» роботи. Також в ході спілкування з внутрішньо переміщеними особами одночасно здійснювалась консультативна підтримка з питань законодавства про працю, зокрема правам осіб з інвалідністю,  недопущення дискримінації осіб із ВІЛ/СНІД.

Зокрема, інформаційно-розʼяснювальною роботою щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми охоплено багато волонтерів, котрі також є внутрішньо переміщеними особами.

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці попереджає:

НЕ ПОГОДЖУЙСЯ НА РОБОТУ, ЯКЩО

–  на вас давлять і вимагають дати згоду негайно (бажаючих багато, чекати не будемо);

– вам пропонують працювати нелегально (не треба платити податки, тому заробітна плата більша);

– не повідомляють назву або ім’я роботодавця та його реквізити (яке це має значення);

– вимагають віддати паспорт або інші документи (це треба для одержання дозволу, оформлення договору і т.д.);

– вимагають плату за працевлаштування (я маю компенсувати свої видатки на ваше працевлаштування і маю бути впевнений/впевнена, що ви не передумаете);

– не надають інформації, яку роботу треба виконувати (яка різниця, ваша кваліфікація не має значення, розберемося тощо);

– пропонують явно завищену заробітну плату (це ексклюзивна пропозиція, тільки для вас, бо я відчуваю до вас симпатію і т.д.) тощо.

Більше інформації за посиланнями

https://dsp.gov.ua/trudovi-vidnosyny-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-shcho-zminylosia/

https://pratsia.in.ua/

Прес-служба
Південного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці