1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПІЛОТНОГО ПРОЄКТУ «ІНФОРМАЦІЙНА...

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПІЛОТНОГО ПРОЄКТУ «ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА «CUSTODY RECORDS» відбулась у Роздільнянському районі

Начальник Роздільнянської районної військової адміністрації Сергій Приходько взяв участь у презентації пілотного проєкту «Інформаційна система «Custody Records».

Участь у заході взяли начальник ГУНП в Одеській області Жук Іван, начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, перший заступник начальника Одеської обласної військової адміністрації Борис Волошенков, перший заступник голови Роздільнянської міської ради Ольга Босюк,  Степанівський сільський голова Наталія Бараненко.

«Інформаційна система «Custody Records» – це один з кроків впровадження європейських стандартів захисту прав людини в поліцейській діяльності та  покликана забезпечити правові гарантії затриманим особам, зменшити ризики виникнення конфліктних ситуацій, а також убезпечити поліцейських від безпідставних звинувачень у протиправних діях.

На сьогодні в Одеській області Роздільнянський районний відділ поліції –перший територіальний підрозділ поліції в якому втілено проєкт.

Знайомство присутніх з проєктом відбувалось на прикладі стандартної ситуації затримання поліцейськими уявного правопорушника. Алгоритм дій правоохоронців коментують процес  на кожному з етапів.

Прибувши у відділок, і поліцейський, і підозрюваний повинні пройти процедуру інтерв’ювання, яку проводить інспектор із дотримання прав людини. Мета цієї бесіди, підкреслив Руслан Горяченко, полягає у з’ясуванні всіх обставин затримання. Далі підозрюваний має право зустрітися з адвокатом у кімнаті для конфіденційних побачень, а вже потім – потрапить у кімнату для проведення слідчих дій. Якщо ж виникне потреба затримати особу на 24 години, у відділку є спеціально облаштовані для цього приміщення: із гарячою та холодною водою, постільною білизною, повноцінним харчуванням. Кожен етап роботи із затриманим, наголошують правоохоронці, фіксуватиметься на відео, що дозволить створити безпечне середовище і для громадян, і для поліцейських.

Також присутні мали можливість переглянути кадри з інших підрозділів поліції, де вже використовується система, та ще раз переконатися у її ефективності, оглянули передбачені приміщення для проведення слідчих дій із затриманими, кімнати для очікування,  для зустрічі доставленої особи із захисником, а також окреме приміщення для затриманих.

Сергій Приходько подякував всім причетним за підтримку  та розуміння важливості реалізації даного проекту на території Роздільнянського району та правоохоронцям за їхню щоденну роботу і результативну співпрацю.

 «Впровадження системи “Custody Records” в Роздільнянському відділі поліції стало можливим завдяки тісній співпраці територіальних громад району, Одеській обласній військовій адміністрації та головного управління Національної поліції в Одеській області. Я переконаний, що нова система контролю за дотриманням прав людини  в ізоляторах тимчасового тримання стане ще одним важливим кроком до побудови правової держави, дотримання громадянами чинного законодавства та збільшення довіри населення до поліції» – зазначив очільник району.

У свою чергу начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області Іван Жук вручив Сергію Миколайовичу Подяку Головного управління Національної поліції в Одеській області – за ефективну співпрацю з поліцією Одещини, зміцнення її матеріальної-технічної бази та активну громадянську позицію під час збройної агресії російської федерації в умовах воєнного стану.

Також подяки були оголошені голові Степанівської сільської територіальної громади Наталії Бараненко та голові Роздільнянської міської територіальної громади Валерію Шовкалюку.