1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Відбулась виїзна нарада з...

Відбулась виїзна нарада з сільгосптоваровиробниками Одещини присвячена питанням підготовки до збиральних робіт «ЖНИВА-2023».

20 червня 2023 року на території наукового центру СФГ «Балкани» Білгород-Дністровського району під керівництвом начальника Одеської обласної військової адміністрації Олега КІПЕРА відбулась виїзна нарада з сільгосптоваровиробниками Одещини присвячена питанням підготовки до збиральних робіт «ЖНИВА-2023».

У засіданні взяли участь начальник Роздільнянської районної військової адміністрації Сергій ПРИХОДЬКО та аграрії району.

Присутніми розглянуті питання:

– підготовки області до проведення комплексу збиральних робіт у 2023 році;

– готовність сільськогосподарських підприємств у південних районах області до проведення збиральних робіт у поточному році;

– основні заходи пожежної та технічної безпеки під час збирання, переробки та зберігання врожаю;

– вимоги чинного законодавства щодо дотримання правил техніки безпеки під час проведення комплексу польових робіт у поточному році, дотримання правил перевезення вантажів великотоннажним автомобільним транспортом, податкового законодавства щодо експорту сільськогосподарської продукції, зберігання та продажу палива, а також поновлення планових і позапланових перевірок та ін.

Начальники районних військових адміністрацій доповіли про стан справ у районах, містах та територіальних громадах.

Присутнім було доведено, що в Роздільнянському районі триває підготовка сільськогосподарських підприємств для проведення збиральних робіт.

Загальна площа до збирання врожаю в районі становить 80,6 тис. га, з них: зернових та зернобобових культур – 70,6 тис. га., ріпаку -10,0 тис. га.

Площа озимої пшениці становить 50,0 тис. га, озимого ячменю – 15,0 тис.га., ярої пшениці – 300,0 га, ярого ячменю – 2,7 тис. га, гороху- 1450,0 тис. га. проса – 970.0 га. та інші культури -170,0 га.

Наразі на завершальному етапі роботи щодо підготовки техніки та обладнання для збирання врожаю. В районі 324 одиниці зернозбиральної техніки: 220 комбайнів в сільгосппідприємствах та 104 комбайни у приватному секторі, з них: 115 – вітчизняних, 209 – іноземних.

Додатково необхідно залучити 80 одиниць техніки, що складає 36 %. На даний час тривають перемовини щодо залучення техніки та укладання угод, вже укладено 10 угод для залучення 49 одиниць техніки.

Інформація щодо можливості роботи сільськогосподарської техніки у комендантську годину доведена до всіх підприємств району. Для видачі перепусток райдержадміністрація спільно з районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки проводить відповідну роботу.

Триває робота щодо бронювання працівників аграрного сектору.

На виконання доручення ОДА підприємства району повідомлені про необхідність максимального накопичення паливно-мастильних матеріалів для проведення комплексу збиральних робіт.

На засіданні комісії ТЕБ та НС з метою запобігання виникнення пожеж у пожежонебезпечний період під час збирання та зберігання врожаю сільськогосподарським підприємствам доведені відповідні заходи. На полях встановлені попереджувальні таблички, триває обкіс та оборювання полів, техніка забезпечена вогнегасниками, з робітниками проведені інструктажі щодо техніки безпеки під час збирання врожаю.

Всі присутні отримали змогу висвітлити актуальні теми, обмінятися досвідом, висловити власні зауваження, подискутувати та обговорити найбільш цікаві питання.