1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. ПЕРЕВІРЕНО ВПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ХАССП

ПЕРЕВІРЕНО ВПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ХАССП

Саме із цією метою 11 серпня 2023 року до Захарівського ліцею завітали начальник Роздільнянської РДА Сергій Приходько та начальник Роздільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олег Гнисюк. В Україні з 2017 року триває поетапний обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР (міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів). Із 2019 року всі заклади освіти України впроваджують зазначену систему. Контроль за організацією та безпечністю харчування здійснюється за новими правилами. Керівник Держпродспоживслужби в процесі огляду приміщень харчоблоку та їдальні виокремив головне:«ХАССП (укр.) в закладах освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках. Головним завданням системи є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.»

Програма системи охоплює такі процеси:

1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.

2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро – та газопостачання, освітлення тощо.

4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).

6. Здоров’я та гігієна персоналу.

7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.

8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.

9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.

10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.

11. Зберігання та транспортування.

12. Контроль за технологічними процесами.

13. Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.

У ході тестової перевірки та запитань-відповідей адміністрації й персоналу, перевіряючі переконались, що захарівський опорний заклад добре спаравляється із завданнями нової системи харчування учнів і готовий до початку навчального року.

Джерело Захарівська громада