1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Шановні усиновителі, опікуни, піклувальники,...

Шановні усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі та всі причетні!

Щиро вітаю всіх з Днем усиновлення! Це свято вперше встановлено в Україні Указом Президента України «Про День усиновлення» від 27 листопада 2008 року №1088/2008, ураховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення. Про встановлення свята було оголошено на Всеукраїнському форумі усиновлювачів, який проходив 27 листопада 2008 року в Києві.   

Цьогоріч наша країна вперше відзначає День усиновлення 17 вересня.

            Свято усиновлення – це свято людяності, милосердя, великодушності, здійснення мрій, другий день народження багатьох дітей та сімей. Це свято для дітей, які отримали люблячих батьків, а також свято сімей, які взяли на себе відповідальність за долі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновлення – це особливе батьківство, непростий, але благородний шлях до щасливої родини. Це свято батьків і дітей та усіх причетних до цієї благородної справи, нашої держави в цілому, яка поступово втілює на практиці гасло «Чужих дітей не буває».

Злагодженість дій влади і суспільства у вирішенні пріоритетних завдань захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – шлях до виховання кожної української дитини в сім’ї. Насамперед ці дії мають бути спрямовані на подальшу підтримку національного усиновлення, пропаганду усиновлення дітей старшого віку та влаштування в сім’ї важко хворих дітей, більш високі вимоги до кандидатів в усиновителі, прийомні батьки та батьки-вихователі, широку моральну підтримку усиновлення в суспільстві, протистояння поширенню соціального сирітства та відмови батьків від новонароджених.

Усиновлювачів побільшало, тому що змінюється свідомість українців. Як показують соціологічні дослідження, дуже багато родин, маючи своїх власних дітей, йдуть на усиновлення, опіку, піклування, створюють прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, незважаючи на воєнний стан та економічну кризу. Українці самі розбивають той стереотип, що усиновити дитину дуже важко.

            Те, що дитина в дитячі роки придбаває в сім’ї, вона зберігає впродовж усього подальшого життя. Сім’я – це особливого роду колектив, що грає у виховання основну, довготривалу і найважливішу роль. Саме у сім’ї дитина отримує перший життєвий досвід, робить перші спостереження і вчиться, як поводитись в різних ситуаціях.

 Існує багато способів того, як стати батьками. Один з них та найпріоритетніший – це усиновлення дитини. Це водночас благородна і непроста справа. В нашому районі багато людей, які стали батьками обездоленим дітям. Усиновлені діти пізнають, що таке щира, справжня батьківська любов і турбота. Серед них і малюки, і діти більш старшого віку, і діти, які мають певні проблеми зі здоров’ям, і родинні групи братів та сестер. Долаючи труднощі, які зустрічаються на шляху до усиновлення, винагорода завжди велика: тепла посмішка дитини, її справжня любов, лагідні оченята та невичерпна радість батьків.

В Україні існує чотири форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий – усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

В нашому районі величезна кількість небайдужих людей, вже відкритих та бажаючих відкрити своє серце та двері для дітей, які за різними причинами залишились без батьківського піклування, готових подарувати родинне тепло та батьківську любов.

           Так, на сьогоднішній день в Роздільнянському районі функціонує 8 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 60 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 14 прийомних сімей, в яких виховується 32 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Сімей опікунів\піклувальників на території району проживає 218 та в цих сім’ях виховується 314 дітей.           

           Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, підтримка сімей, які виховують таких дітей, зменшення кількості дітей в інтернатних закладах є одним із головних завдань нашої держави в галузі захисту прав дитини.

           Шановні усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, щиро дякуємо за вашу непросту, проте неймовірно благородну та добру справу! Прийміть найщиріші слова поваги з нагоди Дня усиновлення. Ви відкрили дітям своє серце, розділили з ними свою любов та душевне тепло. Ви подарували кожній дитині, яка зростає у вашій сім’ї, найважливіше – люблячу та турботливу родину. Шлях батьківства не буває легким, це постійна і наполеглива праця, але ви кожного дня доводите, що немає нічого неможливого.

             Від душі вітаємо усіх синочків і донечок, які знайшли люблячих батьків, вітаємо усіх батьків, які пізнали радість батьківства, відкривши серця знедоленим дітям, вітаємо усіх причетних до народження люблячих сімей. Нехай у ваших домівках завжди панують  спокій, затишок і добробут, а Віра, Надія і Любов ніколи не покидають ваші серця.

З повагою

начальник Роздільнянської РВА

Сергій ПРИХОДЬКО