1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Африканська чума свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, що характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами у внутрішніх органах. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися протягом тривалого часу в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

Характерними клінічними ознаками є:

 • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

 • підвищення температури тіла до 40,5-42°C;

 • зниження апетиту, посилена спрага, в’ялість, швидка втомлюваність, тварини лежать, зарившись в підстилку;

• кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю

• слабкість та параліч тазових кінцівок, хитка хода;

 • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух та кінцівок; Хвороба охоплює 40-65% поголів’я тварин, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб. Водночас для людини АЧС не становить небезпеки.

Всім власниками свинопоголів’я, аби вберегти тварин та не допустити їх масової загибелі й економічних збитків, необхідно дотримуватися:

• утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

• проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;

• не використовувати харчові відходи для годівлі тварин без попередньої термічної обробки;

 • не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;

• регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;

 • обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі;

• використовувати засоби догляду та інвентар, які закріплені за кожним приміщенням;

 • постійно вести боротьбу з гризунами;

• не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами

• не купувати тварин, м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

 • забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

• реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;

• періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

 При виявленні клінічних ознак захворювання або виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней потрібно негайно повідомити спеціалістів ветеринарної медицини Роздільнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини. ПАМ’ЯТАЙТЕ! Лише суворе дотримання вищезазначених вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання!