1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. 26 квітня 2024 року...

26 квітня 2024 року відбулось позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що пройшло під головуванням її очільника райдержадміністрації Сергія Приходька.

Під час засідання присутні члени комісії розглянули питання щодо захворюваності на кашлюк на території Лиманської селищної ради. За інформацією директора Роздільнянського РВП ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Галини Дьяченко в Роздільнянському районі на території Лиманської громади зареєстровано груповий спалах захворюваності на кашлюк. Було відібрано матеріали від контактних осіб з хворими на кашлюк для дослідження на ПЛР. Всі випадки клініко – епідеміологічно пов’язані. Хворі проходять курс лікування амбулаторно по кожному випадку проводяться епідрозслідування, надана інформація на органи місцевого самоврядування для вжиття заходів.

Кашлюк — це інфекційне захворювання, збудниками якого є патогенні мікроорганізми Bordetella pertussis. Бактерії прикріплюються до війок (крихітних волосоподібних відростків) верхніх дихальних шляхів і виділяють токсини, внаслідок чого з’являється набряк дихальних шляхів.

Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом (під час чхання, кашлю). Інфікування відбувається внаслідок контакту з хворою людиною або здоровим бактеріоносієм.

Кашлюк у дітей проявляється нападами спазматичного кашлю, під час яких обличчя дитини червоніє або стає ціанотичним (синюшним), набрякають шийні вени і з’являється блювота. Симптомами кашлюку в дітей також є нервозність, зниження апетиту та погіршення сну. За тяжкого ступеня кашлюку в дітей віком 3-12 місяців виникає апное (короткочасна зупинка дихання).

Запобігти кашлюку допоможе виключення контактів з інфікованими людьми та дотримання правил особистої гігієни. Від кашлюку існує вакцинопрофілактика, яка зменшує ризик інфікування та розвитку важкого ступеня патології.

Крім того, учасниками комісії було розглянуто питання про переведення «Пунктів незламності» на території Роздільнянського району у стан – готові до відкриття. З даного питання доповів Анатолій Сташевський, завідувач сектору з питань оборонної роботи та цивільного захисту Роздільнянської РДА. Після розгляду даного питання комісією були затверджені «Пункти незламності» на території району, які будуть функціонувати у постійному режимі для надання необхідних послуг населенню та такі, що переведені у режим готових до відкриття, не зменшуючи при цьому кількість пунктів незламності, що були створені станом на 02 квітня 2024 року.

За результатами наради було надано ряд роз’яснень та рекомендацій.

Докладніше з результатами засідання комісії можна ознайомитись за посиланням https://rozdilna-rda.od.gov.ua/…/04/protokol-teb-ta-ns.pdf