1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Маломобільні групи населення –...

Маломобільні групи населення – хто це?

Коли ми говоримо про маломобільні групи населення, насамперед спадає на думку образ людини з інвалідністю, яка пересувається в кріслі колісному. Але в цю групу також входять люди, які відчувають складнощі під час самостійного пересування через незручне й недоступне середовище.

Це можуть бути:

➡️ люди з якимись тимчасовими фізичними порушеннями (зору, слуху, опорно-рухового апарату тощо);

➡️ люди старшого віку;

➡️ вагітні жінки;

➡️ діти до 7 років з батьками або особами, що їх супроводжують;

➡️ люди зі значно більшою або меншою за середню масою тіла, значно вищі або нижчі за середній зріст тощо.

Кожен з нас в певні періоди життя належить або може належати до таких людей.

Робити маломобільними нас можуть невдало сконструйовані простори та приміщення. Наприклад, коли особам, які пересуваються на кріслі колісному, або дітям складно спілкуватися з фахівцями за високою реєстраційною стійкою. Або коли батьки не можуть спустити дитячий візочок сходами в багатоквартирному будинку через відсутність ліфту та пандусів.

📍 Важливим на шляху до створення безбар’єрного простору в Україні є облаштування об’єктів фізичного оточення та навколишнього середовища за принципами універсального дизайну, який враховує потреби всіх груп у суспільстві, в тому числі маломобільних.

За ініціативи Олени Зеленської прийнята Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року та затверджений План заходів з її реалізації на 2023-2024 роки. Цей документ окреслює напрямки безбар’єрних перетворень у різних сферах життя, які мають відбутися протягом наступних років. Зрештою безбар’єрність в Україні має стати суспільною нормою. А маломобільні громадяни отримають можливість повною мірою реалізувати себе у роботі, навчанні, розвитку, суспільному та політичному житті.

👉 Мін’юстом здійснено майже повне виконання заходів, передбачених Планом заходів на 2023-2024 роки з реалізації Стратегії. Міністерством юстиції, міжрегіональними управліннями, а також системою надання безоплатної правничої допомоги вживаються усі можливі заходи щодо покращення доступу маломобільних груп населення до приміщень, а також забезпечення доступності маломобільних груп населення до інформації та публічних послуг. Так, у приміщеннях Мін’юсту, міжрегіональних управлінь та діючих бюро правової допомоги встановлено пандуси на вході до будівлі. Реалізовано технічну можливість доступності для користувачів із порушенням зору на вебпорталі Мін’юсту, Укрдержархіву та інших установ, що належать до сфери управління Мін’юсту. А цифровізація сервісів та послуг Мін’юсту дозволяє громадянам, громадяни, у тому числі маломобільним групам населення, отримати до них доступ зручним способом, зокрема онлайн.

#Безбарєрність