1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Про заходи підтримки енергозалежності...

Про заходи підтримки енергозалежності Одеської області

Додаток 8 до Програми

Порядок

використання коштів обласного бюджету на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики

  1. Загальні положення
    1. Цей Порядок визначає умови та механізм використання коштів, передбачених у обласному бюджеті на «Програму розвитку конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в Одеській області на 2021-2025 роки» (далі – Програма), які спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва (ділі – суб’єкти підприємництва) на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, залученими на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики (далі – компенсація).
    1. Головним розпорядником коштів обласного бюджету на компенсацію в рамках Програми є Департамент економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації (далі – Департамент).
    1. Частка    відсоткової    ставки,    яка    компенсується    суб’єктам підприємництва     з     обласного     бюджету     за     кредитами,     наданими уповноваженими банками на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики становить 5%. Гранична  сума  щомісячної  компенсації   за  відсотковою  ставкою –

45,0 тис. грн за одним кредитним договором.

Предметом кредитного договору є:

  • придбання (встановлення) енергообладнання;
  • придбання обладнання для забезпечення безперебійної роботи енергосистеми: електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та газопоршневих та газотурбінних електростанцій, твердопаливних котлів тощо.

Максимальний строк компенсації частки відсоткової ставки одного кредитного договору – 3 роки.

  • Основні вимоги щодо наданя часткової компенсації відсоткової ставки
  • Право на одержання компенсації мають суб’єкти підприємництва,

які:

  • зареєстровані в органах державної податкової служби та здійснюють

свою діяльність на території Одеської області;

  • не мають простроченої кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати, а також кредиторської заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває суб’єкт підприємництва;
  • уклали кредитний договір з банком на придбання (втановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики станом на день направлення заявки не мають заборгованості перед банком по кредиту.
  • не перебувають у стані припинення, санації, або щодо підприємства не ініційовано банкрутство, а також за діяльністю суб’єкта підприємництва не здійснюється контроль у розумінні статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції», резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні статті 1 Закону України «Про оборону України».
  • Суб’єкти підприємництва, які бажають отримати часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами для придбання (втановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики, подають до Одеської обласної державної (військової) адміністрації (далі – Одеська ОДА) заявку про отримання часткової компенсації за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку, у двох примірниках, до якої додаються:
  • завірена суб’єктом підприємництва копія статуту (для юридичних осіб);
  • довідка про відсутність кредиторської заборгованості з платежів, контроль за справляння якими покладено на контролюючі органи, видана відповідними органами державної податкової служби;
  • згода органам державної влади на обробку і використання наданої органам державної податкової служби та Головному управлінню статистики в Одеській області інформації, що міститься у статистичній та фінансовій звітності (додаток 7 до Програми);
  • довіреність на право підпису документів (у випадку підписання документів не керівником підприємства, а іншою особою);
  • копія кредитного договору з банком разом із усіма додатками;
  • довідка з банку (з ким укладено кредитний договір) про відсутність простроченої заборгованості.

Суб’єкт підприємництва несе відповідальність за повноту та достовірність наданої інформації.

  • Департамент здійснює попередній розгляд поданих документів на відповідність вимогам пункту 2 Порядку.

Документи, подані не в повному обсязі, повертаються Департаментом заявнику із супровідним листом, в якому зазначаються причини повернення.

Суб’єкт підприємництва, який подав заявку про намір отримати часткову компенсацію і заявка якого була зареєстрована, у будь-який момент має право відмовитись від надання компенсації. Подані таким суб`єктом документи повертаються за його письмовою заявою.

  • Заявки опрацьовуються в порядку черговості їх надходження до Одеської ОДА. У разі відповідності поданих документів вимогам, зазначених у пункті 2.1. Порядку, Департамент вносить голові (начальнику) Одеської обласної державної (військової) адміністрації пропозиції щодо надання часткової компенсації відсоткової ставки суб’єктам підприємництва.
  • Рішення щодо надання часткової компенсації відсоткової ставки суб’єктам підприємництва оформлюється розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації за поданням Департаменту не пізніше 30 днів з моменту подачі документів.

Про прийняте рішення Департамент повідомляє суб’єктів підприємництва, протягом 5 (п’яти) робочих днів із дня, наступного за днем прияняття рішення.

  • Порядок одержання коштів обласного бюджету
    • Після прийняття рішення про надання часткової компенсації відсоткової ставки суб’єктам підприємництва між Департаментом та суб’єктом підприємництва укладається договір, в якому визначаються розмір та умови надання компенсації (додаток 2 до цього Порядку).
    • Часткова компенсація за нараховані та сплачені відсотки за користування кредитом виплачується з моменту прийняття рішення про надання компенсації та до кінця бюджетного року на підставі довідки, виданої банківською установою із розрахунком суми часткової компенсації відсоткової ставки за користування кредитом за Програмою, а також поточним розрахунковим рахунком суб’єкта підприємництва.
    • Компенсація частини відсоткової ставки здійснюється шляхом перерахування Департаментом коштів на поточний рахунок суб’єкта підприємництва, відкритий в банківській установі, з якою укладено кредитний договір.
    • Департамент щомісячно, після отримання підтвердження від банківської установи (банківською довідкою) про нарахування чи сплату суб’єктом підприємництва відсотків за користування кредитом, перераховує відповідні кошти на часткову їх компенсацію на поточний рахунок суб’єкта підприємництва, відкритий в банківській установі, з якою укладено кредитний договір.
    • Для перерахування коштів суб’єкт підприємництва надає щомісячно до 07 числа, наступного за звітним періодом, Департаменту банківську довідку із розрахунком нарахованих або сплачених відсотків за користування кредитом за Програмою, а також реквізитами поточного рахунку, відкритого в банківській установі, з якою укладено кредитний договір.
    • Після отримання банківської довідки та за відсутності інформації про неналежне виконання суб’єктом підприємництва умов Програми, Департамент перераховує кошти для часткової компенсації відсоткової ставки за користування кредитом на поточний рахунок суб’єкта підприємництва.
  • Для проведення моніторингу придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики, з метою контролю ефективності використання бюджетних коштів Департамент має право залучати органи державної влади, інші відповідні підприємства, установи, організації. Суб’єкт підприємництва зобов’язаний на вимогу Департаменту надавати повну інформацію щодо використання коштів.
  • У разі невиконання суб`єктом підприємництва зобов’язань щодо кредитного договору (на підставі інформації банківської довідки, зокрема щодо прострочення платежів, сплати пені, штрафів тощо) Департаментом виноситься питання щодо припинення надання часткової компенсації на розгляд голови (начальника) Одеської обласної державної (військової) адміністрації. Департамент письмово повідомляє суб`єкта підприємництва про прийняте рішення.
  • Кошти на компенсацію частини відсоткової ставки надаються в межах одного бюджетного періоду.
  • Суб’єкти підприємництва щодо яких було прийнято рішення та які отримували компенсацію у минулому бюджетному періоді, мають право на компенсацію у наступному бюджетному періоді, у разі передбачення коштів на реалізацію Програми у обласному бюджеті на відповідний рік.

Додаток 1

до Порядку використання коштів обласного бюджету на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики

Одеська    обласна    державна (військова) адміністрації

ЗАЯВКА

на отримання часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики

Прошу надати

(повна назва суб’єкта малого і середнього підприємництва, у т.ч. ПІБ фізичної особи-підприємця)

фінансову підтримку у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики, а саме:

(предмет кредитного договору)

Відомості про суб’єкта:

Керівник підприємства (назва посади, П. І.Б.) або фізична особа-підприємець

Зареєстроване місцезнаходження суб’єкта

Паспорт: серія         , номер                  , виданий                                                       

                                                                                              , дата видачі                    

Телефон                                                         факс                       

E-mail                                                            

Вид діяльності (основний)                                           

Ідентифікаційний код юридичної особи (ідентифікаційний номер ФОП)

Банківські реквізити

[ ] З вимогами Порядку використання коштів обласного бюджету на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього підприємництва Одеської області на придбання (встановлення) енергообладнання, в тому числі обладнання для альтернативних джерел енергетики, ознайомлений (на).

[ ] З вимогами Закону України «Про захист персональних даних» ознайомлений (а) та згоден (на) надати відомості про персональні дані на обробку.

(підпис, ПІБ)

Керівник юридичної особи

або фізична особа-підприємець                                                                         

(підпис)                    (ініціали та прізвище)

Реєстраційний                  

від                              20