1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Інформація про пожежі в...

Інформація про пожежі в житловому секторі (в тому числі з громадянами, віднесених до “Групи ризику”, багатодітних родин, громадян похилого віку, тощо) на території Роздільнянського району

Станом на 30 жовтня 2024 року в населених пунктах та на об’єктах, підконтрольних органам державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та
пожежної безпеки, цивільного захисту Роздільнянського району Одеської області зареєстровано 577 пожеж (за аналогічний період 2023 року – 440 пожеж)
збільшення на ~ 31%, внаслідок яких загинуло 2 особи (за 2023 рік – 7 осіб) зменшення на ~ 88%, травмовано 5 осіб (за 2023 рік – травмовано 2 особи).

Розподіл пожеж по територіальних громадах району
1) Роздільнянська ТГ – 224 пожежі (за 2023 рік – 184 пожежі), що більше на 21%.
2) Великомихайлівська ТГ – 80 пожеж (за 2023 рік – 72 пожежі), що більше на
11%.
3) Лиманська ТГ – 77 пожеж (за 2023 рік – 36 пожеж), що більше на 113 %.
4) Захарівська ТГ – 68 пожеж (за 2023 рік – 57 пожеж), що більше на 19%.
5) Степанівська ТГ – 40 пожеж (за 2023 рік – 34 пожежі), що більше на 17%.
6) Новоборисівська ТГ – 29 пожеж (за 2023 рік – 19 пожеж) що більше на 52%.
7) Затишанська ТГ – 28 пожеж (за 2023 рік – 10 пожеж), що більше на 180%.
8) Цебриківська ТГ – 21 пожежа (за 2023 рік – 17 пожеж), що більше на 23%.
9) Великоплосківська ТГ – 10 пожеж (за 2023 рік – 11 пожеж), що менше на 9%.

На виконання пункту 2 Порядку обліку пожеж та їх наслідків затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 року № 2030, з метою прогнозування ситуації і розроблення запобіжних заходів для попередження загибелі та травмування людей, збереження матеріальних цінностей та створення умов для ліквідації пожеж головам міської, селищних та сільських рад Роздільнянського району Одеської області направлено аналізи пожеж які стались у 2024 році та запропоновано їм вжити таких заходів, а саме:

  1. Активізувати проведення інформаційно-профілактичної роботи з попередження пожеж серед населення в житловому секторі (в тому числі з
    громадянами, віднесених до «Груп ризику», багатодітних родин, громадян похилого віку, тощо) в першу чергу на території населених пунктів з
    найбільшою кількістю пожеж.
    До проведення профілактичної роботи рекомендуємо залучити представників Роздільнянського РУ та 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській
    області, Роздільнянського РВП ГУ НП в Одеській області, підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони, членів ДЮРП.
  2. Постійно доводити вимоги пожежної безпеки до суб’єктів господарювання та комунальних установ (охорони здоров’я, соціального захисту, освіти,
    видовищних закладах, тощо), об’єктів сільськогосподарського призначення (фермерських господарств), промислових підприємств, об’єктів із цілодобовим перебуванням людей, які надають соціальні послуги особам похилого віку та особам з інвалідністю, іншим вразливим групам населення щодо попередження виникнення пожеж в осінньо-зимовий пожежнонебезпечний період, травмування та загибелі людей на них.
    Під час проведення профілактичної роботи особливу увагу зосередити на роз’ясненню населенню наступних питань:
  • заборона випалювання сухої рослинності;
  • правил пожежної безпеки у побуті та при влаштуванні і експлуатації електроустановок, приладів обігріву, тощо;
  • правил пожежної безпеки в лісах України;
  • порядку дій у разі виявлення пожеж та сигналом тривога;
  • правил поводження з вибухонебезпечними предметами (мінна безпека);
  • правил безпеки під час експлуатації генераторів.
  1. Продовжити заходи щодо навчання населення за місцем проживання правилам пожежної безпеки (зі складанням відомостей навчання) (п.19 розділу ІІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 №1417).
  2. Продовжити заходи щодо навчання працюючого та непрацюючого населення діям у надзвичайних ситуаціях (зі складанням відомостей навчання)
    (п.5 Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 №444).
  3. Розмістити на зовнішніх носіях та у засобах масової інформації (офіційний веб-сайт громади, власна сторінка в соціальній мережі «Facebook», білбордах та сітілайтах, тощо) матеріали щодо запобігання виникнення пожеж та травмування в побуті, безпечної експлуатації електроприладів, приладів обігріву, газового обладнання, генераторів, правил поведінки в умовах надзвичайних ситуацій, попередження виникнення пожеж в екосистемах (в тому числі лісових масивах), заборони спалювання сміття та сухої рослинності.
  4. На об’єктах з масовим перебуванням людей (закладах освіти, культури, медичних установ, тощо) розмістити плакати, листівки, тексти застережень
    (аудіо та друковані, в тому числі в електронному вигляді із використанням «QR-кодів») щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки, дії під час пожеж, інших надзвичайних ситуацій та повітряної тривоги, зокрема у доступній для осіб з порушенням зору та слуху формі.
  5. Забезпечити наповнення пунктів незламності друкованою профілактичною продукцією з метою ознайомлення населення з основними вимогами пожежної та техногенної безпеки і заходів цивільного захисту (в т.ч. мінної небезпеки).
  6. Розглянути можливість створення в населених пунктах пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони з метою здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж, їх гасіння, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт (п.3, п.4. Порядку утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.04.2023 №314).
  7. Вжити дієвих заходів щодо недопущення пожеж на сміттєзвалищах.
  8. На засіданні комісії ТЕБ та НС розглянути питання щодо посилення стану забезпечення техногенної та пожежної безпеки в житловій сфері, на об’єктах суб’єктів господарювання, державних органів з прийняттям відповідних рішень.