1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Шкода від спалювання соломи катастрофічна!

Шкода від спалювання соломи катастрофічна!

    Спалювання соломи та стерні після збирання врожаю несе за собою ряд негативних наслідків та є дуже шкідливим для грунту, тому що  втрачаються органічні речовини ґрунту, що негативно впливає на його родючість,  забруднюється  повітря продуктами горіння, що теж  негативно впливає на здоров’я людей та тварин,  підвищується  ризик  виникнення пожеж, що  призводить  до значних збитків,  а головне – знищується  корисна мікрофлора ґрунту, що суттєво погіршує його стан. 

    Унаслідок спалювання стерні, соломи і післяжнивних решток згорає гумус найбільш родючого верхнього шару, зменшується біологічна активність ґрунту. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво збільшити врожайність у наступні роки, а їх нішу заповнюють патогенні мікроорганізми та бур’яни.

Тому стерню краще заорювати в землю, а не спалювати, і чим швидше ці залишки перепріють та розкладуться, тим більшу кількість поживних речовин отримають посіви культур, що будуть посіяні наступними.

На сьогоднішній день чимало сільгоспвиробників , особливо тих, котрі працюють у посушливих регіонах за умов дефіциту вологи , постійно або ж періодично застосовують мінімальну технологію обробітку ґрунту. Зокрема, передбачається мілкий обробіток стерні (лущення), який може провадитися один раз чи двічі, без застосування інших агроприйомів та агрегатів. Це дає змогу, витративши мінімальну кількість пального, закрити вологу і підготувати посівне ложе.

Але річ у тім, що капіляри у ґрунті впродовж періоду, що минув після сівби озимих зернових культур, перетворюються на  глибокі тріщини, крізь які вільно випаровується волога. Саме тому ненабагато менш важливим завданням, аніж власне збирання врожаю, є лущення стерні на глибину від 3-4 до 12 см, що дає змогу закрити вологу та прискорити розкладання соломи.

Користь заорювання стерні:

  • Залишаючись у ґрунті, стерня перегниває та перетворюється на органічне добриво,    покращуючи структуру та родючість ґрунту; 
  • Заорювання стерні сприяє збереженню вологи в ґрунті;
  • Зменшує ризик поширення шкідників та хвороб

 Існує кілька методів, включаючи лущення стерні, подрібнення та загортання соломи в ґрунт, а також використання деструкторів стерні. 

Чому важливо обробляти стерню та основні методи її обробки:

Лущення стерні:

Це агротехнічний прийом, який проводять одразу за комбайном за допомогою дискових або лемішних знарядь. Мета лущення – подрібнити стерню, зберегти вологу, що особливо важливо в умовах посухи, спровокувати проростання насіння бур’янів, яке потім можна знищити механічно або хімічно. 

Подрібнення та загортання соломи:

Солому подрібнюють на короткі частини  і рівномірно розподіляють по полю, потім загортають у ґрунт на глибину 10-12 см. 

Використання деструкторів стерні:

Це препарати, які містять бактерії або гриби, що прискорюють розкладання соломи, покращують структуру ґрунту та запобігають негативному впливу рослинних виділень. Такі препарати допомагають уникнути алелопатичного ефекту (це коли рослинні виділення попередника  негативно впливають на сходи наступної культури).

Чого слід уникати:

Несвоєчасна обробка:

Затримка з обробкою стерні може призвести до втрати вологи та ускладнення подальшого обробітку ґрунту. 

Оптимальний час для обробки:

Найкращий час для обробки стерні – одразу після збирання врожаю, бажано в один день із комбайном. 

Від ефективного поводження зі стернею після збирання ранніх зернових багато в чому залежить майбутній урожай.

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

управління фітосанітарної безпеки та санітарної охорони території,

Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області                                     О.І.Нікорчук