1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Як буде розвиватися IT-освіта...

Як буде розвиватися IT-освіта в Україні: Михайло Федоров презентував дорожню карту до 2030 року

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на конференції Synergy. IT Business & IT Education, організованою Асоціацією «IT Ukraine», презентував дорожню карту реформи IT-освіти в Україні. 

Разом із МОН на платформі Центру економічного відновлення та за підтримки WNISEF було розроблено реформу, що міститиме 15 напрямів. Вони мають сприяти якісним змінам у сфері розвитку IT-освіти: неформальної освіти, вищої та фахової передвищої освіти, а також загальної середньої освіти. 

Основні ініціативи реформи: 

  • Розвиток неформальної освіти — приватні школи, курси, які навчають IT-спеціальностей:
    – розробляємо механізм визнання результатів навчання, які можна здобути в неформальній освіті, у системі формальної. Результати навчання, наприклад, в IT-школі, будуть зараховані студентові до плану навчання в університеті або коледжі;
    – створення спеціального фонду, з якого буде покриватися 50% вартості навчання в закладах неформальної освіти для світчерів — це люди, які бажають змінити свою спеціальність та отримати IT-професію. 
  • Підвищення конкурентоспроможності та автономності закладів вищої освіти:
    – Публічні КРІ керівників закладів освіти. Ми хочемо включити показники співпраці з бізнесом до обов’язкових показників ефективності роботи керівників університетів.
    – Залучення практиків та іноземних викладачів.
    – Спільно з ІТ-спільнотою ми підготуємо нові професійні стандарти для сучасних професій галузі, а потім додамо їх до державного класифікатора.
    – Розвиток дуальної освіти. Ідеться про те, коли студент значну частину свого навчання проходить одразу на підприємстві.
  • Реформа уроків математики та інформатики у школах:
    -Відеокурс із математики та інформатики 
    -Розвиток мережевої освіти. Це можливість дитини відвідувати певний предмет поза школою в іншому закладі.
    -Профорієнтація для школярів. Онлайн-зустрічі з яскравими професіоналами, тестування, інформаційні кампанії, щоб діти дізнавалися про реальні сучасні професії та отримували мотивацію до навчання.

Найшвидший ефект можна отримати від стимулювання розвитку неформальної освіти, результат від системних змін у школах зможемо побачити через 10 років. Розвиток партнерства держави та IT-сектора в розробці спільних навчальних програм в університетах дозволить студентам здобути знання та навички, яких насправді потребує ринок. Зростання кількості кваліфікованих фахівців сприятиме і зростанню ВВП. Одна із цілей Мінцифри — збільшити частку IT у ВВП до $17 млрд до 2024 року. 

З презентацією дорожньої карти реформування ІТ-освіти можна ознайомитися тут

Дорожня карта реформування ІТ-освіти в Україні розроблялася за ініціативою Віцепрем’єр-міністра — Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства освіти і науки України. Аналітичну та технічну підтримку надає Центр економічного відновлення за сприяння Western NIS Enterprise Fund, який підтримує ініціативи з просування реформ в Україні та трансформаційні проєкти.