1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Ярий ячмінь. Переваги в...

Ярий ячмінь. Переваги в ярій зерновій групі.

Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, які не встигли засіяти восени? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути висів інших культур ярої групи, одним представником якої є ярий ячмінь.

Зараз ячмінь – одна з найпоширеніших зернових культур у світі і в Україні, одна з найбільш давніх куль­тур на Землі. В Україні вирощують як озимий, так й ярий ячмінь. Потенціал цих культур майже ідентичний, але є і особливості.

Щороку кліматичні умови змінюються. На превеликий жаль, у нашій зоні ризикованого землеробства майже кожного року у період вегетації, коли формується основна маса зернових, не вистачає вологи, а через малосніжні зими не накопичується глибинна волога. Бувають й роки, коли озимина вимерзає взагалі і гине. Тож постає питання, чим пересівати. Зазвичай пересівають кукурудзою або соняшником, тим самим не залишаючи стерню як попередник під наступні культури. А щоб утримати сівозміну, то краще за все пересівати якісним насінням ярого ячменю. Адже при дотриманні технології по мінеральним добривам та захисту від шкідників і збудників хвороб, навіть при 60-70 мм весняних дощів, це дозволить отримати урожай до 40 ц/га. На відміну від ярого озимий ячмінь вегетує за рахунок накопиченої за зиму вологи в нижніх горизонтах ґрунту. Якщо вона відсутня, рослина у повній мірі не розкриє свій потенціал, що негативно позначиться на отриманні якісного врожаю.

Ярий яч­мінь характеризується значною стійкістю проти високих темпера­тур, легко витримуючи їх підвищення до +38… +40 °С. Серед хлібів першої групи він є найбільш посухостійким. Тому радимо сільгоспвиробникам звернути увагу на цю особливість та мати у своєму арсеналі цю культуру як страхфонд.

Ярий ячмінь, як будь-яка інша культура, має переваги, а саме – вагоме господарське значення. Його використовують як продовольчу, технічну і кормову культуру. З нього виготовляють крупу і борошно. Зерно ячменю широко використовують у пивоварній і спиртовій промисловості. Це одна з найцінніших фуражних культур. Зерно ячменю широко застосовують для годівлі свиней, великої рогатої худоби, овець. Якщо тваринам згодовувати ячмінну дерть, то підвищується якість м’яса, молока і масла. Ярий ячмінь вирощують також на зелений корм у сумішках з викою, горохом та іншими культурами. Це одна з високоврожайних культур. Врожайність інтенсивних сортів ярого ячменю часто вища, ніж інших зернових. Певною мірою пояснюється це тим, що вирощують ярий ячмінь на кращих землях і після добрих попередників у сівозміні.

Ярий ячмінь – найбільш скоростигла яра зернова культура, гарний попередник, найменш вибагливий до обробок серед злакових. У посушливих районах він урожайніший за пшеницю. І найголовніше: наявні сорти ярого ячменю вітчизняної селекції добре пристосовані до погодних примх. 

Головний спеціаліст відділу контролю
у сфері насінництва, розсадництва та якості
зерна Держпродспоживслужби в Одеській області

Ольга НІКОРЧУК