Сьогодні, під керівництвом Сергія Приходька, голови районної державної адміністрації, відбулась апаратна нарада за участю заступника голови та керівників структурних підрозділів районної державної адміністрації, під час якої заслухані актуальні питання.

Про хід весняно – польових робіт в Роздільнянському районі доповідала начальник відділу соціально – економічного розвитку територій райдержадміністрації Наталія Іваник.

Зазначено, що Роздільнянський район характеризується переважно сільськогосподарським виробництвом. Площа сільгоспугідь складає 305,7 тис.га, з них 74% припадає на ріллю (226,3 тис.га.). Повномасштабна війна стала справжнім випробуванням для працівників аграрно-промислового комплексу. В другу посівну воєнного часу аграріями Роздільнянського району під урожай 2023 року засіяно озимих зернових культур на площі 65,0 тис. га, в тому числі: озима пшениця – 50,0 тис. га, озимий ячмінь – 15,0 тис.га. Озимого ріпаку засіяно на площі 10,0 тис. га.

Найбільше в районі озимої пшениці засіяно в ТОВ «Обрій» – 3380,0 га, ТОВ «Агровітокс» – 2500 га, ДГ ім. Суворова – 2346 га, ТОВ «Правда» – 950 га, озимого ячменю: ТОВ «Лиман» – 452 га, ТОВ «Моноліт» – 320 га, ТОВ «Дружба народов» – 280 га,. озимого ріпаку: ТОВ «Агровітокс» – 2200 га, ТОВ «ім.Войкова» – 1500 га, ТОВ «Моноліт» – 1200 га

Завдяки достатньої кількості весняних опадів стан посівів набагато покращився.

З наступного питання доповів завідувач сектору з питань оборонної роботи та цивільного захисту райдержадміністрації Анатолій Сташевський інформувавши, що забезпечення укриття населення від артилерійських та ракетних обстрілів у захисних спорудах цивільного захисту на сьогоднішній день є одним із основних завдань захисту цивільного населення.

Станом на 29.05.2023 року в Роздільнянському районі в наявності 39 захисних споруд цивільного захисту (3 сховища та 36 протирадіаційних укриттів) загальною місткістю

4,658 тис. осіб. Із них:

В стані «Готове» – 1 сховище (залізнична станція Роздільна – Сортувальна);

В стані „Обмежено готове” знаходяться 10 протирадіаційних укриттів та сховищ.

В стані «Не готове» – 28 захисних споруд цивільного захисту

Органам місцевого самоврядування неодноразово доводились вимоги до захисних споруд цивільного захисту. Однак на даний час стан готовності захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів, їх кількість на даний час не задовольняє потреби районну у укритті населення від надзвичайних ситуацій. Робота в цьому напрямку продовжується.

Про стан кадрової роботи кадрової роботи в Роздільнянській районній державній адміністрації за 2022 рік та 1 квартал 2023 року поінформувала присутніх завідувач сектору управління персоналом апарату райдержадміністрації Юлія Ковпак, яка доповіла, що штатна чисельність працівників райдержадміністрації у 2022 році складала 113 штатних одиниць, з яких 54 шт.од.- апарат та структурні підрозділи без статусу юридичної особи публічного права, 48- управління соціального захисту населення, 3 – фінансовий відділ, 8- служба у справах дітей. Кількість вакантних посад станом на 31.12.2022 року складала 33 штатні одиниці. Штатна чисельність у першому кварталі 2023 року – 112 одиниць – на 1 одиницю зменшилась чисельність управління соціального захисту населення.

З 24 лютого 2022 року конкурси на заміщення вакантних посад державної служби не проводилися через введення воєнного стану. В травні 2022 року внесені зміни в Закон України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема статтю 10, в якій зазначається, що у період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

Державні службовці та призначені без конкурсу, не можуть бути переведені на інші посади державної служби. Крім того, після скасування військового стану особи призначені без конкурсу мають подати декларацію за відповідний рік(як кандидати на посаду) та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою протягом трьох місяців. Якщо цього не відбудеться, маємо звільнити особу протягом трьох робочих днів після завершення 3х місячного строку. Також протягом 3х місяців після скасування воєнного стану має бути проведення спеціальна перевірка (якщо призначення на кат.Б) та перевірка «очищення влади».

Протягом 6 місяців має бути оголошено конкурси на всі посади, на які було призначення без конкурсу, граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено без конкурсу, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Кількість призначених державних службовців без конкурсного відбору в 2022 році –- 4 особи, у 2023 році (по теперішній час) – призначено 2 особи на посади категорії Б та 3 особи на посади категорії В.

Звільнено протягом 2022 року 4 працівники в Апараті, 8 – в УСЗН, з початку 2023 року – 2 працівники в Апараті, 4 в УСЗН.

По завершенню апаратної наради надано відповідні доручення відповідальним особам за різними напрямками роботи.