1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Інформація щодо норми площі...

Інформація щодо норми площі при придбані житла особами, які отримали грошову компенсацію за рахунок субвенції за бюджетними програмами

У зв’язку з чисельними зверненнями щодо норми площі при придбані житла особами, які отримали грошову компенсацію за рахунок субвенції за бюджетними програмами 1511040, 1511050, 1511060 Департамент соціальної та сімейної політики обласної державної адміністрації роз’яснює.

Відповідно до Порядків виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей згідно з постановами Кабінету Міністрів України:

від 19 жовтня 2016 року № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» (пункт 32),

від 18 квітня 2018 року № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (пункт 28),

від 28 березня 2018 р. № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» (пункт 32),

орган соціального захисту населення дає згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка заявника, а уповноважений орган – із спеціального рахунка заявника, який перемістився, на рахунок, зазначений у договорі, за умови, що предметом договору є придбання у власність заявника (заявника, який перемістився) та членів його сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію, житла, яке відповідає встановленим вимогам законодавства для забезпечення громадян, які потребують поліпшення житлових умов, що буде підставою для зняття з квартирного обліку.

Відповідно до статей 47 та 48 Житлового Кодексу України жиле приміщення надається громадянам у межах 13,65 кв. м жилої площі на одну особу, але не менше розміру, який визначається Кабінетом Міністрів України і Федерацією професійних спілок України.

Згідно з статтею 53 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою ради Міністрів Української РСР і Української Республіканської Ради професійних спилок від 11 грудня 1984 року № 470 (зі змінами), жиле приміщення надається громадянам у межах 13,65 квадратного метра жилої площі на одну особу, але не менше рівня середньої забезпеченості громадян жилою площею в даному населеному пункті.

Відповідно до постанови виконавчого комітету Одеської обласної Ради народних депутатів та президії обласної ради професійних спілок від 16.01.1985 № 52 (зі змінами) розмір середньої забезпеченості громадян жилою площею в населених пунктах Одеської області становить 8,5 кв.м.

Тобто, придбання у власність житла, площа якого є меншою від тієї, за якої визначено розмір грошової компенсації, але є не меншою від такої, що буде підставою для зняття заявника та членів родини з квартирного обліку (8,5 кв. м), не визначено підставою для відмови в надані згоди на переказ коштів грошової компенсації.

Пункти щодо підстави для відмови у виплаті грошової компенсації відносяться до ланки порядків перерахування грошової компенсації з рахунку місцевого бюджету на банківські спецрахунки отримувачів грошової компенсації, а не надання згоди на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка заявника на рахунок продавця житла, зазначений у договорі купівлі-продажу.