1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Як продати транспортний засіб...

Як продати транспортний засіб онлайн та хто може скористатись цією послугою – Микола Рудик в ефірі телеканалу «Суспільне.Студія»

На українських автодорогах все частіше можна побачити номерні знаки із серією DІ. Їх отримують ті кермувальники, які купують автівки онлайн. З початку запуску послуги у застосунку Дія було здійснено понад 32 тисячі перереєстрацій авто, мопедів, мотоциклів. А також закріплено 5200 комплектів нових номерів із серією DІ. Про це в прямому ефірі телеканалу «Суспільне.Студія» розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

Зараз серед громадян спостерігається попит на продаж транспортних засобів онлайн без відвідування сервісного центру МВС. Для цього продавцю необхідно авторизуватись в Дії, сформувати заявку, згенерувати QR-код та поділитись договором із покупцем.

«Після того, як покупець перейшов за посиланням, він перевіряє свої дані та заповнює необхідні поля. Зокрема, залишає наявний номерний знак або обирає новий із серією DI. Також зазначає свідоцтво про реєстрацію: виготовлене на бланку або виключно електронне. Далі вказує відділення Укрпошти для отримання готових документів», – деталізував Микола Рудик.

Після цього відомості про продавця, покупця та автомобіль автоматично перевіряються засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Іноді стаються випадки, коли громадянам надходить сповіщення у відмові здійснення перереєстрації онлайн.

«Головними причинами у відмові перереєстрації авто онлайн можуть бути несплачені штрафи, виконавчі провадження, або, наприклад, заборгованість по аліментах. Хочу додати, що зараз ведеться робота над доопрацюванням функціонала, аби громадянам надходили автоматичні повідомлення з конкретними причинами відмови й куди звертатися в таких випадках», – пояснив Микола Рудик.

Після успішної перевірки, формується договір купівлі-продажу, який підписують покупець та продавець. Підписані документи автоматично надходять до адміністратора сервісного центру МВС, який закріплює обрані номерні знаки та видруковує свідоцтво про реєстрацію авто на нового власника. Готовий пакет документів ДП «ІНФОТЕХ» передає до Укрпошти. А поштовий оператор направляє на вказану замовником адресу виключно по Україні. Доставка документів здійснюється впродовж 10 днів. Логістичні витрати становлять 294 грн. А вартість перереєстрації легкового авто орієнтовно 1100 грн.

Часто у водіїв виникає питання, а коли ж дозволяється керувати купленим автомобілем. Микола Рудик пояснив: «Якщо за авто лишився номерний знак від попереднього власника, то користуватися ним можливо після того, як свідоцтво про реєстрацію відобразиться в Дії. А якщо замовили номерний знак із серією DI, то керувати авто дозволяється виключно після отримання їх поштою та закріплення за автомобілем».

Звертаємо увагу, що здійснення купівлі продажу авто онлайн доступно виключно фізичним особам та 1 раз на календарний рік.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

11