1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. РИБАЛЬСТВО: ДУНАЙ ЗАРИБИЛИ ОСЕТРОВИМИ...

РИБАЛЬСТВО: ДУНАЙ ЗАРИБИЛИ ОСЕТРОВИМИ ВИДАМИ РИБ

18 жовтня за ініціативою Всесвітнього фонду природи WWF-Україна у річку Дунай на Одещині випустили понад 2,5 тис. особин осетрових видів риб.

⛳Одеська область належить до провідних рибогосподарських регіонів країни. Ловлею риби, риборозведенням та промисловим виробництвом риби займаються понад 100 підприємств та організацій. Також в регіоні є мережа ставкових господарств, племрозплідників, рибопереробних заводів, цехів, наукових та педагогічних закладів, які готують кадри для рибної галузі.

👍Ініціатором заходу став Всесвітній фонд природи WWF-Україна, який вже понад 5 років займається збереженням осетрових видів риб в Україні. Зариблення відбулось завдяки фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe задля збереження осетрових видів риб в Україні.

Одеський осетринський комплекс виростив 2,5 тис. молоді осетрових видів риб, середньою наважкою 150 – 300 грам, які вже зараз підкорюють води Дунаю.

Стратегічна мета зариблення — відновлення популяції осетрових в Дунаї та забезпечення моніторингу й охорону їх оселищ.

💬“Вплив гідробудівництва, зарегульованості річок, інтенсивного промислу та браконьєрства призвели до значного скорочення осетрових та занесення їх до Червоної книги України. російська агресія, підрив Каховської ГЕС спровокував екологічну та гуманітарну катастрофу і поставив під загрозу існування багатьох видів дикої фауни, в тому числі і осетрових», – підкреслив Віталій ГОЛОВНЯ заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

💬“Для Одеської області розвиток рибної галузі – один із пріоритетів продовольчої безпеки. Саме тому ми були першою областю в Україні, де запровадили низку пілотних проєктів, спрямованих на розвиток рибного господарства”, – акцентує Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

💬«Осетрові — одні з найцінніших риб нижнього Дунаю. Вони є важливою частиною річкових екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі. WWF-Україна системно працює задля відновлення популяцій червонокнижних видів осетрових риб в акваторії української частини Дунаю», — відзначила керівниця напряму «Вода» WWF-Україна Оксана КОВАЛЕНКО.

«Додаткове збільшення кількості осетрових у Дунаї є важливим кроком для їх збереження і відновлення. Адже через терористичні дії росіян на півдні України генофонд осетрових на жаль втрачено», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор КЛИМЕНОК.

💬“Осетрові риби в рибному господарстві завжди посідали окреме місце завдяки високоцінному м’ясу та делікатесній ікрі. Втім, за оцінками експертів, сучасний стан природних популяцій осетрових риб у водах України можна оцінити як критичний. З 6 їх видів вже втрачені європейський осетер і шип, а чисельність руського осетра, білуги, стерляді й севрюги продовжує скорочуватися. Сьогодні, коли країна у стані війни й майже кожна гривня йде на оборону, провести моніторинг природних популяцій осетрових, стало складніше”, – Сергій ХУТОРНИЙ фахівець Департаменту аграрної політики Одеської ОВА.

💬“Україна, попри військові виклики, схвалила Стратегію розвитку галузі рибного господарства до 2030 року, прийнято законодавство, яке забезпечує підґрунтя для цифровізації та дерегуляції у рибній галузі. Допомогли в цьому й, представники рибних підприємств, з якими ми проводили робочі наради. Вони показали де є найбільш гострі питання та надали практичні поради, що потрібно робити, щоб дати поштовх для розвитку. Рибалки дуже хочуть виходити на воду працювати, бо це, по-перше, їхній заробіток. А по-друге, – допомога громадам: робочі місця, надходження до місцевих бюджетів”, – підкреслює Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!