1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ: МЕНІ ВІДМОВЛЯЮТЬ У...

БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ: МЕНІ ВІДМОВЛЯЮТЬ У РОБОТІ ЧЕРЕЗ ВІК. ЩО РОБИТИ?

Конституція України гарантує рівність прав і свобод громадян. Серед іншого це означає, що всі особи повинні мати рівний доступ до роботи — незалежно від віку, статі, кольору шкіри, релігійних переконань тощо. Відмовляючись найняти людину через її вік, роботодавець порушує фундаментальні гарантії захисту осіб від дискримінації, визначені в Кодексі законів про працю. Якщо в оголошенні про пошук співробітників є вимога про вік, це порушення Закону «Про зайнятість населення».

Якщо ви зіткнулися з дискримінацією за віком, не соромтеся говорити про це. Покажіть потенційному роботодавцю, що ви знаєте законодавство, та нагадайте, що таким чином він його порушує. Просіть його озвучити конкретну причину відмови в роботі. Якщо ви впевнені, що причиною є ваш вік, постарайтеся зафіксувати цю відповідь. Добре, якщо ви ведете комунікацію письмово, наприклад, електронною поштою — це може слугувати доказом того, що ваші права дійсно порушили. Ввічливо попередьте роботодавця, що ви можете звернутися до суду через дискримінацію.

Якщо в роботі вам все ж відмовили, не мовчіть. Розголос — це найдієвіший спосіб боротьби з дискримінацією. Ви можете написати про це в соцмережах, на профільних сайтах чи форумах, обов’язково вказавши назву компанії та ім’я людини, яка вас дискримінувала. Інколи, щоб вирішити проблему, на зв’язок виходить керівництво компанії. Також можете залишити відгук про компанію на сайтах із пошуку роботи — наприклад, на work.ua або robota.ua.

Ще один спосіб боротьби з дискримінацією — звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до регіональних омбудсменів. Подаючи звернення, необхідно вказати свої дані, причину скарги та докази, що доводять порушення ваших прав. Письмові звернення до уповноваженого можна надсилати за адресою:

вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008 або на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua. Письмове звернення, у тому числі й електронне звернення, має бути оформлено з урахуванням вимог статті 5 Закону України «Про звернення громадян».

#безбарєрність